Puhelinterapeutit_logo_2020-01

Apua saa aina

Mitä tehdä, kun parisuhde on kriisissä?

Parisuhde on monelle yksi elämän tärkeimmistä ihmissuhteista. Tasapainoinen ja onnellinen parisuhde on välittämistä, rakkautta ja pieniä ja suuria kiintymyksen tekoja. Hyvä parisuhde tuo turvaa. Turva taas on onnellisuuden edellytys.

Miksi parisuhde on myös samalla yksi hankalimmista ihmissuhteista.

Jos parisuhdeongelmiin olisi yksinkertainen resepti, et todennäköisesti lukisi tätä kirjoitusta. Onnellisen, riidattoman ja konfliktivapaan parisuhteen kaavaa voi yrittää selvittää, mutta todellisuudessa sellaista ei ole. Toki voimme kuunnella vuosikymmeniä yhdessä olleita pariskuntia ja yrittää oppia heiltä jotain. Todellisuus voi kuitenkin olla sitä, että räpiköimme suhteissamme yrittäen selvitä ja takuulla teemme virheitä, joista voimme sitten jälkiviisaana jakaa oppeja tuleville sukupolville.

Rakastaa, ei rakasta, rakastaa, ei rakasta

Parisuhteisiin liittyvä kipukohta voi olla ensinnäkin se, että kumppania ei löydy. Saattaa jopa olla niin, että päätyy vakuuttelemaan itselleen ja muille ettei sellaista edes halua. Kipeämpää on myöntää, ettei kumppania löydy yrityksistä huolimatta. Toisaalta vapaaehtoista sinkkuutta voi joutua selittelemään ulkopuolisille, vaikka asia ei heille kuulu.

Varmin keino päästä edes hieman lähemmäksi kumppanin löytämistä on tutkia omia ajatuksiaan. Millaisia tunteita sinussa herättää erilaiset tilanteet ja millaisia odotuksia asetat parisuhteelle ja kumppanille? Kumppanin löytämisen esteenä voi olla käsittelemättömät traumat, vaikka niitä ei haluaisi myöntääkään, sekä haitalliset ajatusmallit. Hyvä uutinen on se, että niitä voi työstää.

Mitähän tuo toinen ajattelee?

Suhteen alussa ahdistusta voi aiheuttaa epävarmuus suhteen jatkumisesta ja se, ettei toista tunne vielä kunnolla. Suhteen arkistuminen voi synnyttää pelon siitä, kestääkö suhde kun intohimoinen alkuhuuma on ohi. Kaikki tämä voi tuntua hyvin kipeältä ja samalla tunteet tuntuvat häpeällisiltä.

Parisuhteessa arkea haittaavat mutta inhimilliset ristiriidat voivat liittyä esimerkiksi erilaisiin siisteyskäsityksiin ja yleisesti erilaisiin tapoihin huolehtia arkisista asioista. Tällaiset asiat ovat yleensä sovitettavissa, mutta se vaatii molemmilta tahtoa ja henkistä kasvua. Kärsivällisyydestäkään ei ole haittaa, eikä kyvystä pysähtyä omien tunteiden äärelle. Voit kysyä itseltäsi, miksi ärsyttää nuo väärässä paikassa olevat sukat, mitä kaikkea tunteeseen liittyy?

Kun ei yksinkertaisesti enää jaksa

Isot elämänmuutokset ajavat parisuhteen usein suoraan myrskyaallokkoon. Pariskunnat voivat yrittää selviytyä muutoksista puhumalla, suunnittelemalla ja sopimalla erilaisista pelisäännöistä. Monet saattavat sopia esimerkiksi, että vauvavuoden aikana ei erota, oli kuinka rankkaa ja hankalaa tahansa. Vaikeina aikoina voi helpottaa armollisuus itseään ja toista kohtaan. Olettehan te vain ihmisiä.

Tähän kiteytyy eräs olennainen oivallus; elämässä tulee vaikeita ja helpompia kausia, huolimatta siitä oletko parisuhteessa vai et. Aina kaikki vaikeudet eivät johdu parisuhteesta, vaan elämästä ylipäätään. Toki, kukaan ei voi pakottaa ketään pysymään suhteessa. Ei avio- tai avoero ole epäonnistuminen, vaan valinta siinä missä mikä tahansa muukin.

Voiko ensimmäinen lyönti olla viimeinen?

Valitettavasti on parisuhteita, joissa ongelmat ovat suurempia kuin väärässä paikassa olevat sukat. Väkivaltainen kumppani voi olla paljon muutakin kuin alkoholisoitunut perheenisä, joka juo olutta televisiota katsellen lapsistaan ja kumppanistaan välittämättä. Väkivalta voi olla hienovaraista. Se voi alkaa pienistä asioista. Uhri saattaa tunnistaa väkivallan vasta suhteen päätyttyä.

Parisuhdeväkivaltaa ei esiinny vain tietynlaisissa parisuhteissa. Onko poikaystäväänsä avokämmenellä poskelle lyövä teinityttö väkivallattomampi kuin keski-ikäinen alkoholisoitunut vaimoaan lyövä mies? Kumpi on pahempaa, manipulointi, henkinen alistaminen, tai taloudellinen kontrollointi, vai puhdas fyysinen väkivalta?

Oli parisuhdeväkivallan muoto mikä tahansa, on se aina traumatisoiva kokemus. Trauma saattaa vaikeuttaa uuden parisuhteen löytämistä ja solmimista. Huonot kokemukset eivät kuitenkaan ole tuomio. Traumasta huolimatta on täysin mahdollista löytää uusi ja onnellinen parisuhde, kun antaa itselleen aikaa toipua.

LUE SEURAAVAKSI