Puhelinterapeutit_logo_2020-01

Apua saa aina

Yksinäisyys on monipäinen hirviö


Kuvitellaan että kuljet yksin erämaassa. Et ole tavannut toista ihmistä viikkoihin. Olet väsynyt. Resurssisi selvitä alkavat huveta. Olet yksin.

Sitten siellä, keskellä erämaata, kohtaat toisen ihmisen. Mahdollisuutesi selvitä tuplaantuvat. Rakennatte yhdessä parempia suojia, löydätte helpommin ravintoa. Yhdessä osaatte piiloutua paremmin petoeläimiltä. Et ole enää yksin, olet turvassa.

Kuvittele sitten itsesi takaisin kaupunkiin. Saat ravintosi lähimarketista. Ympäristössä ei ole petoeläimiä. Asut lämmitetyssä asunnossa, jossa puhdasta vettä saa hanasta. Kohtaat muita ihmisiä joka kerta, kun astut ovesta ulos. Silti saatat tuntea itsesi loputtoman yksinäiseksi.

Tarve toisen ihmisen läsnäoloon on alkukantainen. Se on koodattu ihmisen DNA:han. Tämän tarpeen ihmisen HTML-koodiin eli aivoihin vienyt ohjelmistoinsinööri ei osannut varautua siihen, että jonain päivänä yksittäisen ihmisen henki ei olisi riippuvainen laumasta. Insinööri ei tiennyt, että tämä tulisi altistamaan monet ihmiset ahdistavalle tunteelle, yksinäisyydelle.

Vapaaehtoista tai positiivista yksinäisyyttä ei ole olemassa

Tieteellisissä julkaisuissa yksinäisyys määritellään usein kahden perusmuodon kautta. Nämä muodot ovat yksinäisyys (loneliness) ja sosiaalinen eristyneisyys (social isolation). Yksinäisyyttä tuntevalle nämä termit saattavat kuulostaa tyhjänpäiväiseltä jargonialta, mutta tuntuu kuitenkin tärkeältä tehdä ero näiden kahden välille.

Yksinäisyys on negatiivinen koettu tunne, kun taas sosiaalinen eristyneisyys on vapaaehtoinen tila, jossa henkilö on yksin, mutta ei välttämättä tunne itseään yksinäiseksi. Yksinäisyyden tunne ei siis välttämättä ole kiinni siitä, kuinka paljon muita ihmisiä on ympärillä. Joskus on tarve olla yksin, mutta tällöin kyse ei ole yksinäisyydestä.

Yksinäisyyttä voi tuntea kuka tahansa

Yksinäisyys on kuin Kreikan mytologiassa esiintyvä monipäinen hirviö Kerberos. Hirviön päät edustavat yksinäisyyden moninaisuutta ja sitä, että mikään yksittäinen seikka ei selitä ihmisen yksinäisyyttä. Siihen voivat vaikuttaa asuinpaikka, koulutus, lapsena ja nuorena koetut sosiaaliset tilanteet, kasvatus… Kuten sanottu, kyseessä monipäinen hirviö.

Kuka tahansa voi tuntea itsensä yksinäiseksi. Maailman menestynein, sosiaalisin ja arvostetuin henkilö voi tuntea, että kukaan ei todella ymmärrä ja näe häntä. Parisuhde ei myöskään suojaa yksinäisyydeltä. Yksinäisyyden tunnetta saattaa syventää se, jos henkinen yhteys kumppaniin tuntuu pinnalliselta.

Yksinäinen voi olla vanhus, jonka ainoat sosiaaliset kontaktit ovat hoitohenkilökunta ja kaupan kassa. Yksinäinen voi olla nuori, jolle sosiaalinen elämä näyttäytyy taistelutantereena, jossa kelkassa pysyminen on jatkuvaa kamppailua elämästä ja kuolemasta. Pelkkä yksinäisyyden ja hylätyksi tulemisen pelko voi olla musertava.

Yksinäisyys ei ole rangaistus eikä yksinäisen oma vika

Yksinäisyyttä kokeva voi pohtia, että ajatteleeko hän ansaitsevansa yksinäisyyden. Ajatteletko, että yksinäisyys on sinun vikasi ja että se on rangaistus, joka pitää kärsiä?

Vastaus on yksiselitteinen: Ansaitset sen, että elämässäsi on läheisiä ihmissuhteita. Ansaitset niitä yhtä paljon kuin kuka tahansa muukin. Yksinäisyys ei myöskään ole sinun vikasi. Eikä sellaista oikeuslaitosta ole olemassa, joka jakelisi yksinäisyystuomioita.

Yksinäisyyttä kokeva on saattanut törmätä moniin latteisiin ohjeisiin yksinäisyyden selättämiseksi: ”Aloita uusi harrastus, mene paikkoihin joissa on muita ihmisiä, tee asioita joista nautit.” Nämä voivat olla joissain tilanteissa valideja neuvoja, mutta masentuneelle ja ahdistuneelle mielelle neuvot tuntuvat merkityksettömiltä.

Edellä esitellyt ajatukset, kuten se että ei ansaitse ystäviä ja että yksinäisyys on rangaistus, ovat esimerkkejä masentuneista ajatuksista. Masentuneet ajatukset ovat usein hyvin ankaria. Masentuneelle ja ahdistuneelle mielelle sosiaalisten signaalien lukeminen on vaikeaa ja ne yleensä tulkitaan negatiivisen kautta. Tämän vuoksi kontaktin luominen muihin ihmisiin on hankalaa.

Ajatukset ovat ajatuksia ja tunteet ovat tunteita. Vaikka ajattelet että et ansaitse ystäviä, se ei ole totuus. Se on sinun ajatukseni. Läsnä olevan ja empaattisen terapeutin kanssa ankarat ajatukset on mahdollista kohdata turvallisessa tilassa, jossa sinulle ei voi tapahtua mitään pahaa.

Usko pois: Vaikka olisit juuri nyt yksinäinen, vaikka olisit ollut yksinäinen jo pidemmän aikaa, se ei missään tapauksessa tarkoita että olisit sitä aina.

LUE SEURAAVAKSI

RajatOn

Nieleskelen kyyneleitä nuokkareilla kun katselen mustavalkoista julistetta, jossa pieni lapsi

LUE LISÄÄ